In Bahaya Nasi Putih Karbohidrat Baik Karbohidrat Jahat Kebaikan Nasi Putih Keburukan Nasi Putih Khasiat Nasi Putih Manfaat Nasi Putih Saya Suka Makan Nasi

Saya Suka Makan Nasi

Saya Suka Makan Nasi. Haa… itu pengakuan ikhas dari Cik Lisa untuk awak hari ni. Tak kisah lah dah pi jauh merantau dan kerja oversea di sana sini. Nasi tetap menjadi pujaan hati. Setiap kali, nasi lah yang jadi menu utama dalam hidup Cik Lisa setiap hari! Sebabnya, Saya Suka Makan Nasi. 


SAYA SUKA MAKAN NASI 


Awak suka makan nasi? Kalau suka, then kita dua boleh jadi geng untuk mereka yang suka makan nasi beria ia! Seppp sikit! Haha. Kadang kadang, ada je orang tanya Cik Lisa taww! Depa kata, 

“You ni dah pi oversea merata rata. Biasanya, orang dah pandai nak makan makanan yang mudah nak dapat kat sana. So, tak adalah nak makan nasi je semata mata. Tapi, you ni syiok betoi nak makan nasi sepanjang masa? Dah kenapa?”


Bahaya Nasi Putih




SAYA SUKA MAKAN NASI - TAK KISAH LAH DI MANA MANA PUN KITA MASA TU


Haaa… time ni lah Cik Lisa nak beria ia buka cerita. Bukannya ada rahsia yang tersingkap di sebalik celah memana. Dah memang Cik Lisa ni suka nau nauuu nak makan nasi. Entah kenapa. Dah orang Asia tulen agaknya? Haha. 


Bahaya Nasi Putih
Syiok kan? Nasi panas panas dengan daging goreng
kunyit? Aduhai!

Tapi, regardless boleh speaking English cong ceng cong ceng cemana sekalipun, tekak Cik Lisa masih suka dan enjoy nak makan nasi untuk makanan harian tak kira di mana ku berada. Ceewahhhh! 


Sebabnya, mudah je… sebab Saya Suka Makan Nasi. Dah tu, nak cakap cemana lagi rasa rasanya? Haa... ni belanja video betapa gembiranya Cik Lisa, sebab clearly Saya Suka Makan Nasi!



 SAYA SUKA MAKAN NASI - 3 KHASIAT NASI PUTIH


Walaupun Cik Lisa ni dah awal awal declare kat semua dan kata, “Saya Suka Makan Nasi” but ianya tak bermakna yang Cik Lisa tutup terus anak tekak untuk cuba makanan lain yang ada. 


In actual truth, Cik Lisa basically boleh je makan semua benda. Tapi, nasi tu dah macam staple food dan wajib lah ada kalau boleh diusahakan. 


Bahaya Nasi Putih
Aduhai! Masak lemak cili api pulak dah!



Bagi Cik Lisa nasi baru tanak dan panas panas berasap dan digandingkan dengan telur dadar fluffy macam Cik Lisa pernah share resepi kat FB itu hari. Fuhhh! Layan sungguh tahu dak? 


Oh! Jangan lupa tuang sikit kicap Kipas Udang tu kan… Haihhh! Cukup dah untuk Cik Lisa gittew actually. Tak payah nak lauk fancy fancy. Haha. 




So, alang alang dah entri kali ni bertajuk Saya Suka Makan Nasi… Cik Lisa nak amik kesempatan untuk kongsi 3 Khasiat Nasi Putih untuk kita semua jadikan pedoman. 



MEMBEKALKAN TENAGA


Nasi putih mengandungi karbohidrat dan badan kita perlukan karbohidrat untuk badan kita punyai tenaga. Kalau kita kurang amik karbohidrat dalam diet harian, kita konfem akan terlepek sendirian sepanjang zaman! 


Khasiat Nasi Putih
Ini a whole set of level kelas atasan! Nasi Daging weh!
Nanti one day Cik Lisa share resepi. Cik Lisa pandai buat ni.

Bayangkan macam mop basah yang kita guna untuk mop lantai…? Haa, tanpa karbohidrat kita akan terlepek kesedihan lah jawabnya!



MENGAWAL DARAH TINGGI


Sebab nasi putih mempunyai kandungan sodium yang rendah, kita boleh kawal darah tinggi dalam badan kita. 


Sodium boleh menyempitkan arteri dan saluran darah kita, sebab tu lebihan sodium dalam badan boleh dedahkan kita kepada potensi untuk diserang strok atau darah tinggi. 



MENCEGAH OBESITI


Nasi putih baik untuk kita sebab ianya tak ada sodium, kolestrol atau pun lemak yang boleh mebahayakan badan kita. Dengan kandungan yang rendah sodium, kolestrol dan lemak, nasi mampu untuk mencegah kita semua dari obesiti atau apa apa jenis penyakit yang berkaitan dengan peningkatan berat badan!


Khasiat Nasi Putih
Another mind-blowing dish untuk nasi putih. Cuma
berbentuk kotak tapi rasa dia, pehhh! Tergugat jiwa
dan raga. 




Memandangkan awak dah baca celoteh Cik Lisa tentang 3 Khasiat Nasi Putih ni… so, logik sangatlah kan bila Cik Lisa tak henti henti dan seronok nak cakap kat awak semua yang Saya Suka Makan Nasi! Kannn?


Lagi kelebihan nasi putih boleh dibaca di artikel bertajuk 10 Incredible Rice Benefits.



SAYA SUKA MAKAN NASI - 3 BAHAYA NASI PUTIH


Ya, Cik Lisa mengaku walaupun dah awal awal declare yang Saya Suka Makan Nasi… tapi Cik Lisa masih berpijak di bumi nyata. So, Cik Lisa pun turut nak kongsi juga apa 3 Bahaya Nasi Putih ni dalam diet harian kita. 


Khasiat Nasi Putih
Nasi lemak lagi! Aduhai!



Adil dan saksama dak Cik Lisa ni? 


Mesti awak dok tersengih sengih sebab wonder apa pulak lah Cik Lisa nak kata kali ni. Haha. Okay, jom kita sesama baca apakah 3 Bahaya Nasi Putih ni dalam diet harian kita. Ada ke? 



PROSES YANG MELEBIH LEBIH (OVER-PROCESSED)


Tahu kan yang beras yang biasa kita tanak untuk jadi nasi putih hari hari tu bukanlah asalnya putih! Ianya dah melalui pelbagai proses yang ada untuk dapatkan hasil putih, mulus bak salji tu tahu? 


Sebab kandungan original dalam beras tu seperti husk, bran and germ dah dikeluarkan / dibuang darinya… sebab kan nak putih, mulus bak salji untuk hasilkan nasi putih nak makan hari hari? 


Khasiat Nasi Putih
Ini corak permainan lain pulak! Pulut pun
Cik Lisa suka jugak! Awak suka dak?



Bila semua tu dah dibuang, apa lagi yang tinggal untuk kita makan? Haa… essentially cuma sugar! Kandungan serat semuanya dah yilek, gone with the wind kata mat salleh. Pooof!


So, bila dah jadi gittew… sebab tu orang selalu kata yang kita toklah nak makan secara berlebih lebihan. Sebab dengan kadar kalori yang tinggi, kalau kita dok layan sampai tiga pinggan nasi setiap hari? 


Memang konfem lah berat naik beria ia dan pasni toksah nak bising lah dan kata diet awak tak jalan jalan.  Haaa… ada paham ka? 



MENGANDUNGI KARBOHIDRAT MUDAH (SIMPLE CARBO)


Nasi putih mengandungi karbohidrat mudah (baca: simple carbo) dan ianya tak baik untuk tubuh badan kita. Walaupun nasi putih dapat bekalkan kita dengan tenaga, ia juga dengan senang hatinya mampu naikkan kandungan gula dalam darah kita.


Dan dengan sekelip mata (especially kalau kita makan dengan seronoknya berpinggan pinggan nasi dan tak berjaga jaga!). 


Sebab tu kalau dah biasa makan nasi, tapi tetiba gatai nak skip meal  sebab nak turunkan berat badan kononnya. Tapi lepas tu, aihhh! 


Makan dengan beria ia dan tak hengat donia? Haa… itu sebab badan kita tetiba rindukan gula dalam nasi tu lah! Sebab tu nak diet, tak elok kalau kita nak skip meal. 



Selain tu, makan nasi putih secara berlebihan juga boleh dedahkan awak dengan potensi untuk dapat penyakit obesiti ataupun tambah berat badan yang melampau lampau lepas ni. So, hati hati ya? 


Dan… instead of nak makan nasi putih je berpinggan pinggan lepas ni, apa kata cuba cuba jugak untuk masukkan makanan yang mengandungi karbohidrat baik atau bahasa mat sallehnya, depa refer as resistant starch


Cik Lisa ada kupas pasal resistant starch ni dalam blog entri bertajuk 5 Makanan Untuk Kecilkan Perut Buncit Dengan Cepat  



KACAU SISTEM PENCERNAAN KITA


Bila dah sakan nak makan nasi berpinggan pinggan… dan dapat pulak jenis yang tak suka minum air kosong macam Cik Lisa di zaman dahulu kala, haihhh! Tepuk dahi je lah lepas ni. 


Sebab kandungan kanji dalam nasi putih tu masuk dalam sistem badan kita secara berlebihan, boleh buatkan kita akan mengalami masalah pencernaan. 


Kadang kadang ia boleh juga buat kita kena masalah sembelit yang kronik. Susah nak membuang!


Asyik hari hari tokleh nak pi toilet, then akan ada isu pulak kat usus kita. Lama lama, macam macam penyakit yang akan kunjung tiba. So, sebab tu lah bila kita nak makan tu seelok eloknya, kita berpada pada. Haa… gittew!


Pastu sesapa yang sama macam Cik Lisa di suatu masa dahulu tu… yang anti sungguh dengan air kosong, boleh rerajin kan diri pi baca blog entri bertajuk Tips Minum Air Kosong. 


Mana lah tahu pas ni terbuka hati awak tu nak mula cuba cuba test the water dan lelama lepas tu jatuh hati teruih dengan air kosong? 


Haa… baca taww!



SAYA SUKA MAKAN NASI - APA KATA CIK LISA?


Bagi Cik Lisa kan, sebenarnya isu ni simple je. Apa apa yang kita buat in life pun, sama ada tentang pemakanan, pemikiran, berkawan atau apa apa je lah… ianya perlu in moderation atau bahasa kita, berpada pada (wasatiah). 


Apa apa benda sekali pun, kalau kita over-do it atau nak mengada ngada lelebih dari orang lain… mesti hiruk pikuk lah jadinya kan? So, sama jugak makan nasi. 


Macam Cik Lisa, awal awal Cik Lisa dah announced kat satu donia, Saya Suka Makan Nasi. Tapi, itu tak bermakna yang Cik Lisa nak makan lima pinggan nasi setiap hari semata mata sebab Saya Suka Makan Nasi!


Berpada pada lah. Berhenti sebelum kenyang, bukan berhenti bila perut dah tokleh nak masuk apa apa dah lagi! Dah tersandar kat dinding baru lah rasa takmo tambah nasi dah? Haha.


Ni belanja video makan nasi kat Seremban hari tu dengan Masak Lemak Cili Api yumss. Kalau tak boleh klik atau tak ada visual, , boleh lihat di blog entri bertajuk Masak Lemak Cili Api Yang Sedap



SAYA SUKA MAKAN NASI - CIK LISA KONGSI POT PET LIVE FB UNTUK RENUNGAN KITA BERSAMA 


Bawah ni Cik Lisa ada kongsi Live FB Cik Lisa tengahari tadi tentang 5 Tips Nak Turunkan  Berat Badan Dengan Cepat.





Ini pulak perkongsian Cik Lisa dengan awak semua betapa syioknya makan nasi kandar kat Penang masa Cik Lisa pi jenjalan ke Utara hari tu. Speaking of which: yes! Nanti Cik Lisa update soon k?




Rasanya sampai sini lah dulu pot pet Cik Lisa untuk hari ini tentang betapa Saya Suka Makan Nasi. But at the same time, Cik Lisa berkongsi dengan awak semua baik dan buruknya nasi putih dalam diet harian kita setiap hari. 


Semoga awak dapat manfaat dari perkongsian Cik Lisa petang ni ya? Sampai jumpa lagi di lain entri, inshaALLAH. 



Terima kasih dan assalamualaikum. 

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In 5 Jenis Sayuran Tak Patut Dimakan Mentah Alfafa Shaklee Beli Produk Shaklee Beli Shaklee Online pengedar shaklee hulu klang pengedar shaklee setiawangsa pengedar shaklee wangsa maju Tips Sihat

5 Jenis Sayuran Yang Tak Patut Dimakan Mentah

Lamanyaaa Cik Lisa tak pot pet kat blog ni kan? Ada yang tertanya tanya dak mana Cik Lisa dah hilang dan lenyap dari pandangan? Rindu lettew kat kita kan? Haha. So, nak hilangkan rasa rindu kat hati awak tu, hari ni Cik Lisa nak kongsi cerita tentang 5 Jenis Sayuran Yang Tak Patut Dimakan Mentah!

Pengedar Shaklee Wangsa Maju

Kat negara kita ni, ramai je sebenarnya yang kekononnya menjalani kehidupan ala ala mat salleh actually. Habis semua jenis sayur diredahi dan gamble sesuka hati nak kunyah kunyah riang all sorts of sayuran mentah. 


Betul lah… memang ada sesetengah sayuran elok dimakan tanpa perlu masak resepi pelbagai. Tapi, jangan tak tahu… banyak jugak jenis sayuran yang tak patut dimakan mentah tawww?


Sebab tu hari ni, sebab asyik dok tengok merata orang selamba je dok nyum nyum sayuran mentah sesuka hati dan perasaan… macam terdetik jugak lah kat hati Cik Lisa nak kongsi information yang agak important. Yelah, satgi seronok sangat dok kunyah, tak pasai sakit sana sini dan timbul pelbagai masalah. 


Ye dok? 





5 JENIS SAYURAN YANG TAK PATUT DIMAKAN MENTAH - APAKAH SAYUR SAYURANNYA DAN KENAPA?


Betul, yes… memang tak disangkal lagi kehebatan sayuran dalam diet harian. Memang kita kena rajin makan sayuran dan buah buahan… lagi bagus kalau kita makan setiap warna yang ada. Cukup serba serbinya, barulah sihat tubuh kita. 


Tapi, tak semestinya semua tu nak kena dimakan secara mentah like, gittew je. Sebab tak semua sayuran yang ada kat negara kita ni boleh dimakan begitu saja. 



Pengedar Shaklee Wangsa Maju
Tahu tak sebenarnya raw carrots pun tak berapa nak okay?
Lagi better kalau dimasak sebab beta-carotene lebih mudah
diserap badan?


Biasalah orang kita, kekadang tengok mat salleh buat sesuatu… kita mesti nak buat jugak. Kekadang siap nak jadi lelebih dari mereka. Kononnya dah pandai lettew agaknya?


Dalam movie, Kiera Knightley yang comey tu dok kunyah krup krap krupp krappp raw carrots sambil tengok tv kat ruang tamu. Kita pun ligat kepala otak dok pikir tak benti,


“Hoihhh! Selim melim wehh pelakon cun melecun ni. Makan raw carrots selamba gittew je. Mungkin lepas ni makan semua vegetables yang raw boleh buat aku pun sama naik cun melecun dan ohsem macam dia kot!”



Dan dan pas tu awak ligat kunyah semua jenis sayuran mentah berhari hari. Tup tap tup tap… tetiba tido hospital seminggu lepas tu jadinya? kenapa? Food poisoning sebab gatai nak tunjuk pandai mengunyah sayuran mentah! 


So, hari ni Cik Lisa nak bagi heads up (baca: warning kecil kecilan) dulu siap siap apakah 5 Jenis Sayuran Yang Tak Patut Dimakan Mentah sebenarnya:-



⚠️ TOMATO


Haaaa! Terkejut dak? Yelah, syiok apa add in tomato dalam sandwic Subway kita? Baru rangup rangup sikit bila kunyah sandwic baguette yang makan satu je pun boleh tahan kenyang dia sampai tengah malam! 


Takkan tokleh nak makan mentah tomato ni sebenarnya?


Pengedar Shaklee Wangsa Maju
Fuhhh! Suka fakta ni sebab Cik Lisa tak suka raw
tomatoes... unless yang kecil molek tu. Saiz normal tu macam
pfftt.. tak syiok! Haha.


Okay, untuk tomato… tak adalah sampai TAK BOLEH nak makan mentah langsung actually. Tapi, tomato adalah antara sayuran (atau buah buahan - dulu masa sekolah selalu ada isu ni kan? Tomato sebenarnya buah ke sayuran? Haha…) yang LEBIH BAIK DIMASAK untuk dapatkan nutrisi yang ada dalam buah tomato ni. 


Tomato mengandungi Lycopene (ia dikenali sebagai bahan yang mampu mencegah kanser / cancer-fighting ingredients) dan ia akan lebih mudah diserap oleh tubuh badan kita apabila tomato itu dimasak! So, sebab tu kita digalakkan untuk masak tomato sebelum dimakan untuk pastikan semua Lycopene dalam tomato mampu diserap sepenuhnya. 



⚠️ UBI KENTANG


Okay, memang lah tak ada sapa yang makan ubi kentang mentah kan? Tapi, mana lah tahu sifat ingin tahu dalam diri tu tetiba one day awak terfikir nak cuba? Just DON’T! Sebabnya, ubi kentang mentah mengandungi kandungan toksin yang sangat tinggi yang dikenali sebagai solanine. 


Selain daripada tu, ubi kentang mentah juga mengandungi anti-nutrients. Kita boleh kupaskan kulitnya satu persatu (memang kita tak makan sekali dengan kulit pun kan?), but then again… lebihan kanji dalam isi ubi kentang yang tak dimasak secukupnya atau mentah masih boleh buatkan kita terkesan dengan kandungan bahaya dalam ubi tadi!


Cik Lisa ada dengar jugak yang ubi kentang mentah ni contains hemagglutinins di mana ianya akan mengganggu fungsi sel darah merah dalam badan kita! Uishhh, scarynyaaaaa kan?



Pengedar Shaklee Wangsa Maju
Tapi, errr... ada ke orang makan potato mentah? 



Dan ada dak berlaku kat awak ni sometimes, macam moment moment mengalami masalah kembung perut, perkumuhan, angin lepas makan makanan yang mengandungi ubi kentang - sebab tak cukup masak lettew!


See how bahaya ubi kentang mentah, sebab tu dia berjaya masuk dalam list antara 5 Jenis Sayuran Yang Tak Patut Dimakan Mentah ni taww! Careful korang!



⚠️ CENDAWAN


Sesetengah cendawan katanya boleh dimakan begitu saja! Kira ala ala roti Gardenia gittew! Haha. Tapi, sebaik baiknya… sila elakkan diri dari cuba nak jadi kebal dan makan mentah for all these cendawan. Bukannya apa. Lagi elok kita cegah sebelum kena. 


Sebab sometimes ada salad koktel yang mereka masukkan cendawan mentah sebagai salah satu sayuran dalam campuran. Kan? 


Pengedar Shaklee Wangsa Maju
Yep! Ada orang sliced mushroom ni dan masuk dalam salad
mereka taww? So, please be careful pasni ya?



Mereka kata, cendawan mentah (cendawan putih) ni mengandungi agaritine (disyaki sebagai salah satu karsinogen) dan ianya toksik untuk badan kita. Karsinogen ialah penggalak kanser. 


So, pikir sendiri lah. Takkan kita nak jemput pulak sel sel kanser berpesta dalam badan kita dengan hanya kita suap beberapa ketul cendawan putih dalam mulut kita sekali sekala?


Let’s sesama elak elakan dari makan bebenda tak berapa nak normal ni ya? 



⚠️ ALFAFA


Betul. Alfafa mentah yang biasanya ada yang pilih untuk buat smoothie yum yum for breakfast di pagi hari. Sebenarnya, alfafa ni mengandungi toksik dan ianya mampu mengocak atau bahasa mudahnya, mengganggu sistem imun badan kita. 


Sebab tu bila nak consume apa apa produk yang mengandungi alfafa (especially bila seseorang tu adalah pesakit Lupus), kita digalakkan untuk konsult doktor dulu.



Pengedar Shaklee Wangsa Maju
Cik Lisa ambil supplement Alfafa but totally tak lah Alfafa
mentah! Dah cuba sekali, rasanya macam makanan kuda. Eh!
Haha... rumput rumpai gittew.



Sebab ada sesetengah supplements (walaupun bukan raw vegetables), kita perlu konsult dan dapatkan nasihat pakar. Dan sebab tu, menurut kajian doktor doktor ternama, jika kita makan alfafa mentah ni secara konsisten, akan ada potensi untuk kena arthritis dan/atau lupus tahu takkkk? 


So, tak terkejut sangat kan yang ianya terkandung dalam 5 Jenis Sayuran Yang Tak Patut Dimakan Mentah? Supplement yang Cik Lisa dok makan tu ada Cik Lisa cerita dalam entri Set Detox Shaklee: Buang Toksin Hati Riang! dan Kesan Sampingan Set Kurus Shaklee



⚠️ SAYURAN HIJAU (PARSLEY, KUCAI, BAYAM, ETC.)


Kebanyakkan dari sayuran hijau seperti daun kucai (yang kita selalu goreng dengan kueh teow, uuihhh… yumss), bayam (macam Popeye makan dari dalam tin tu), parsley (kekadang kita campur dalam salad sayuran, erkkk!) dan macam macam lagi… sebenarnya tak elok dimakan mentah!


Pengedar Shaklee Wangsa Maju
Tahu kan ni apa? Ni lah daun kucai. Kita masuk dalam
Kueh Teow goreng atau Char Kueh Teow. 




Dan kalau awak sedar selama ni, banyak dari sayuran hijau ni yang kita nampak femes nau nauuu kat Juices / Smoothies Bar kan? Especially, mereka yang health-conscious beria tu mesti nak minum sayuran hijau yang diblend hari hari. So, tu acaner pulak ceritanya?


5 Jenis Sayuran Yang Tak Patut Dimakan Mentah
Ini ialah parsley, kita masuk dalam salad usually. Rasa pun ada
ala ala rasa makanan kuda. Bersifat rumput rumpai gittew. Haha.




Sayuran hijau ni ada oxalic acid sebab tu tak digalakkan dimakan mentah. Oxalic acid ni boleh menganggu mulut dan saluran usus tubuh badan manusia sebenarnya. Selain tu, ia juga menghalang serapan zat besi dan kalsium dalam badan kita… sekaligus bagi potensi untuk kita terkena penyakit batu karang. 



Pengedar Shaklee Wangsa Maju
Haaa, bayam camni takpe. Sebab ni dah celur kan?



Tapi, kalau kita celur atau stim kan sayuran ni (sekejap pun jadilah!), kandungan oxalic acid dalam sayuran tu akan berkurangan. So, lepas ni ingatkan diri sendiri untuk tak galakkan diri makan sayuran hijau secara mentah gittew je. Okay? Since ianya adalah antara 5 Jenis Sayuran Yang Tak Patut Dimakan Mentah! 





5 JENIS SAYURAN YANG TAK PATUT DIMAKAN MENTAH - KESIMPULANNYA?


Bagi Cik Lisa, kalau awak bebetul sayangkan diri sendiri… so, pasni apa kata before nak cuba makan sesuatu yang baru, kita check dulu whether apa yang kita nak buat tu berbaloi atau tidak. 


Yelah, bila Cik Lisa sendiri dapat tahu ada banyak nau nauuu rupanya sayuran yang tokleh nak makan mentah! Homaigodddd! Rasa horror giler okeh?


Sebab kekadang tu kita rasa kita dah habis berjaga jaga. Dan sadly, mindset orang kita ni usually kalau mat salleh buat gittew, so meaning kita pun boleh jugak nak buat benda tu. 


But then again, tak semua benda yang mat salleh buat adalah sesuai untuk kita turut sama buat!


Kita kena pastikan semuanya especially benda yang libatkan kesihatan kita. Kalau kesihatan sendiri tak apa lagi, but if it involves your whole family… plis periksa dulu serba serbinya. Kannn?


Harap harap perkongsian Cik Lisa kali ni ada beri manfaat untuk awak hari ini dan jom lah kita sesama jaga amanah ALLAH ni iaitu diri kita sendiri. 


Maklumlah, jangan abaikan tanggungjawab kita untuk pastikan diri kita sentiasa dalam kesihatan yang baik so that kita boleh lakukan ibadah yang sepatutnya. 


Terima kasih dan I’ll see you guys in my next entry ya? 



Assalamualaikum. 

Read More

Share Tweet Pin It +1

1 Comments