In Bisnes Shaklee Online Cara Buat Bisnes Online Daftar Jadi Ahli Shaklee pengedar shaklee wangsa maju Tips Cantik

Petua Cantik Cik Lisa Wangi

Assalamualaikum & selamat petang. 

Bila mula Daftar Jadi Ahli Shaklee, saya bagaikan kain putih bersih!! Saya takde pun pengalaman dalam berbisnes. Dulu, saya pernah keje kat Dublin, Ireland. Masa tu masih muda, tahun 2006… maknanya, time tu umur saya baru 25 tahun! Kebetulan je dapat keje kat sana, sebab bukannya best student pun time belajar. Mungkin just being at the right time and at the right place, so dapat lah opportunity tu. Masa tu keje sebagai Quantity Surveyor, dengan company Irish. Best jugak, sebab dpt tahu mcm mana Westeners keje kan?  πŸ˜
Tapi, unfortunately… towards the end 2008 ke 2009, ekonomi sgt teruk! Bukan dekat Ireland je, tapi all over the world. Sbb saya antara yg lewat join company tu, dierg terpaksa let me go. Including few other locals. Nak buat cemana kan? Dah takde rezeki. Dierg pun suffer jgk, and mcm biasa lah. Bila ada recession je, construction industry lah yg kena dulu. πŸ˜‘


Sbb saya ada amik part time course utk another Degree (ni ofis tu bayar, baik sgt mereka tu. Although dh tk keje and kena retrenched, dierg still byr fees!) and sbb ada lagi satu sem je nk habis, saya kena lah carik keje lain, ye dak? Nk cari keje yg seangkatan, mmg takde lah. So, mula lah cari keje bagai nk gila. Semua jenis keje saya apply, satu hari tu at least 20 applications on line ataupun walk in. Susah sangat2. πŸ˜’

One day, saya dpt call!! Dpt interview keje!!! Alhamdulillah. 😌

Tp, ini bukan keje ofis. Ini keje kedai. Keje jual handmade cosmetics: LUSH. Ada sabun, shampoo & conditioner, cream tangan, set rawatan rambut, minyak urut and mcm2 lagi. Kedai ni menarik. Lalu tepi kedai pun, wangi je baju kite sekali. Pastu, dierg ni environmental friendly. Dan tak buat animal testing. Sgt2 green product. Best! Tp ni baru interview. So, seronokk lah kan? Sapa tak seronok. Excitednya, sampai sengih ke telinga. πŸ˜„

Hari interview tu, pegi lah kedai tu. Nampak ramai beratur. Ramai sgt. Then, baru dpt tahu… ada 30 org interview utk 2 position!!! Bukan manager ke apa ke, post sales assistant je pun! Gaji pun minimum je ikut hour. ‘Adoi, mati lah aku ni. Dh lah tkde experienece keje camni’. 😟

Interview pun start. Semuanya mat salleh. Laki ada pompuan ada. Saya sorg je Asian. Gugup toksah nk cite lah. 😫

First round, kenalkan nama and kenapa nk keje sini. Mula lah reka citer. Ok lah tu, sbb katanya, round tu semua lepas. Pheww! Alhamdulillah. 😌

Second round, kena carik benda dlm beg (anything!) and try to sell it to them! And apa istimewanya sgt benda yg nk jual tu sampai kena beli jgk kat kite. OMG! Mati dah aku ni’. Beg plak kosong, ada kunci umah je pun! Dgn satu key chain yg biasa2 tu je, bentuk ‘My Little Pony’ tu, tkde yg menarik pun. Bila sampai masa, berserah pada takdir je lah. Baca bismillah, then mula lah merapu. Ckp benda ni menarik, sbb walaupun nampak camni je, tp dia sbnrnya ada detector + camera. So, if beg kite kena curik, kite boleh detect location and tahu sapa pencurik tu. Pastu, mengarut lah lagi, ckp rupa camni je, sbb taknak pencuri tu suspicios. Pastu, elok beli skang ni sbb ada offer. Tp if taknak beli, tkpe. Beg hilang nnt, toksah nk bising2. Haha. Mengarut tak? πŸ˜‚

Lepas 2 hari, dpt call. Saya dpt position tu!!! Seronok gila time tu. Bersyukur sgt Allah bg rezeki. So, mula lah keje kt situ. Dulu keje ofis, skg keje kedai. Dulu duduk kt meja and ada laptop. Skang berdiri sepjg shift layan customer, gelak2, suggest itu ini and mop lantai kedai, bila kena shift closing! Bezanya task dulu dan skang. Penat, hari2 balik sakit blkg. Tp wangi. Org balik keje bau masam, kite balik keje mcm baru pas mandi! Haha. 😬

Tp yg paling seronok kat situ, sbb semua org friendly. Semua org tk judgmental. Mcm satu family. Wangi plak tu. Time musim panas, manager pegi kedai beli ice cream, bg kite semua mkn dlm kedai. Sbb kedai tu kedai riang ria sikit. And yg paling best, kat situ kite belajar bykkkk sgt petua kecantikan guna barang sedia ada kt dapur!!! Best gila. Dulu2 rajin lah try, tp skang dh lazy.  πŸ˜…

So, skg saya nk share dgn awak semua, some of the tips yg saya dpt dari mereka semua. Semua tips ni main ingredients dia MADU (HONEY). Tapi kena raw honey ok? 

PETUA CANTIK CIK LISA WANGI
===========================

🍯KULIT KERING
Amik 1 sudu kecik madu, sapu atas muka yg kering tau. Biar rata. Pastu, biar 15-20 minit then bilas bersih2. InshaAllah, lepas seminggu boleh rasa muka dah lembab and tak kering lagi.

🍯HILANGKAN DAKI MUKA & BADAN
Amik 1 sudu kecik madu + 2 sudu kecik soda bikarbonat (yg buat kek tu!), mix them well. Pastu awak lumur kat muka and seluruh badan. Sambil lumur tu, gosok2 sikit (mcm scrub tu). Amik masa gosok2 setiap penjuru ok? Takyah rushing2. Ha! If kat armpit awak tu ada daki, hitam2 ke kan (ye lah, kan panas kan? peluh2) sapu sekali situ, tonyoh2 sikit. Pastu biar dalam 10-15 minit, then bilas. Nnt dah lah awak bau sgt2 wangi + manis, pastu kulit licin bersinar!

🍯RAMBUT KERING + ROSAK
Madu ni, dia natural mosturiser. So, if rambut awak dh ketak2 tu, dh rupa mcm penyapu pun ada… ha, try ni. Time mandi tu, lepas basahkan rambut, awak amik shampoo awak yg biasa tu mix dgn madu sikit. Banyak mana? amik lah agak2 dlm 2 sudu besar. Lepas campur dgn shampoo tu, then ramas2 kt kepala mcm pakai shampoo biasa tu. Pastu, dh rata semua, awak biar dia sit in dlm 5-10 minit, pastu rinse. Nnt awak nampak rambut dh lembut dari biasa.

🍯DE-STRESS SAMBIL DPT KULIT LEMBUT + GEBU
Yg ni kena ada bath tub. If takde, musim cuti nnt ajak family, husband or kwn2 ke, pi bercuti kat hotel. Kena try ni, sbb ni best! Sgt2 best. First, awak amik cawan satu. Gelas pun boleh if tkde cawan. Mug pun boleh. Then, dgn apa yg awak guna tu (saya assume cawan lah, ok?), stgh cawan madu, masukkan dlm air panas bath tub tu. Pastu, awak amik susu dua cawan. Susu apa nk guna? Susu kotak pun boleh, fresh milk pun boleh, susu tepung pun boleh. Tp jgn amik yg ada gula! Kena susu betul. Sbb mcm susu tepung; Nespray ke, Fernleaf ke… tu ada gula. Saya dulu guna fresh milk, senang. tkyah nk pikir2. Then, awak amik apa2 essential oil yg ada. Tp beli utk badan punya tau, jgn pakai yg utk potpourri tu, nnt rosak kulit. Rasa Body Shop ada, Loccitaine tu ada. Letak setitik je, sbb dah wangi dah. Saya suka guna lavender, sbb dia ni relaxx sgt. Then soak lah dlm tu mcm puteri raja, dalam 30 minit tu maximum. Tkleh lama2, tak elok duduk lama2 dlm air, nnt badan kite sakit. Buat lah every weekend ke, mcm reward diri sendiri kan? Lepas few times, cuba rasa kulit nanti cemana… Selembut bayi, ok!!!
Haaa… so tu lah petua2 yg saya ada and penah buat dulu2, skang tk buat dh. Tp pasni, mcm boleh nk buat balik lah. Sbb bukan mahai pun kan?? Madu tu je lah mahai sket, sbb kena madu asli. πŸ€”

Okay, good luck semua & selamat mencuba. Cuba tau, jgn tak cuba. Nnt bitau saya apa awak rasa. Best ke, tak best ke. Tau!! πŸ™‹πŸ»

Terima kasih.  πŸ˜

Related Articles

0 comments: